Enkla lösningar för störande problem

ögondroppar

Vad kan jag göra åt torra ögon?

Enligt konventionell sjukvård så går det inte att bota torra ögon. Du blir erbjuden ögondroppar som du sedan får använda livet ut precis som görs om du har högt tryck i ögonen. Men medicin med lite längre tid på nacken har faktiskt lösningar för dig som lider av torra ögon så vi tar en titt på möjligheterna…

Kostillskott och förändrad livsstil

Om du vill få i dig ämnen som kan vara bra för dina ögon och motverka torrhet ska du börja med att se över om du får i dig tillräckligt med vätska. Det kan mycket väl vara så att för lite vätska leder till torra ögon. Drick mer regelbundet!

Vad gäller kosttillskott är det bra att få i sig omega 3 såväl som antioxidanter. Detta kan du ju även få direkt via kosten med fet fisk och frukt och grönsaker. Vitamin A är också viktigt att få i sig om ögonen är torra.

Det är bra att dra ner på exponering för skärmar. Om du jobbar mycket med skärm kan du se på möjligheten att skydda dina ögon med glasögon. Du kan också se över möjligheten att ta pauser. Undvik att bläddra på din mobiltelefon när du har en paus från datorskärmen!

Det är också klokt att lägga märke till vad som irriterar dina ögon som:

  • Blåsigt väder
  • Dammiga miljöer
  • Rökig luft
  • Starkt solsken
  • Varm torr luft
  • Mögel i badrum

Om du märker att du får torra ögon av den här typen av miljöer kan du skydda dig med glasögon eller undvika att exponeras. Du kan också fundera på om du ska renovera eller byta ut inredning för att till exempel få bort mögel i badrum.

Gör egna kompresser

Det är också bra att behandla ögonen med kompresser. Lägg gurkskivor, kamomilltepåsar och svarttepåsar (våra förstås) över ögonen för att få en skön känsla.

Relevant video

Här pratar Dr Berg om hur vitamin A kan hjälpa torra ögon