Enkla lösningar för störande problem

spruträdd

Jag är spruträdd, hur kommer jag runt det?

Det är kanske inte så ofta som vi måste ta sprutor men du kan ju ändå tycka att det är jobbigt att vara spruträdd. Oavsett om du vill klara av en behandling hos tandläkaren, använda melanotan sprutor eller ta blodprov så gäller det att du får bukt med rädslan. Du kan ju till och med hindras från att resa om du inte har tagit de sprutor som krävs för inresa i landet du vill besöka!

Få hjälp med terapi för sprutskräck

Något som kan fungera är terapi. Detta gäller om du är så rädd att du inte ens kan boka tid för blodprov. En del klarar ju av att ta sprutor om de bara tittar bort. Sticket i sig är inte så jobbigt som att se nålen i den egna kroppen.

terapi spruträdd
Kanske var det något i din barndom som ledde till att du blev rädd för sprutor

Men om detta inte är en möjlighet för dig får du söka upp en terapeut som är expert på fobier. Då kommer du att få hjälp med att jobba igenom vad det är som orsakar din rädsla. Sedan kommer du beroende på den terapi som tillämpas att få närma dig rädslan.

Lyckad terapi betyder inte alltid att du börjar ta sprutor när behandlingen är avklarad. Ibland kanske det är så att du först måste leva ett tag med acceptans av din rädsla. Det här är ju olika från person till person.

Få hjälp av professionell sjuksköterska

Det finns sjuksköterskor som är särskilt bra på spruträdda. De vet att det finns personer som upplever ett stort obehag av att få sprutor och vet hur detta ska hanteras. Om du måste få en spruta eller ska ta ett blodprov kan du nämna att du är spruträdd.

Då kan du få behandlingen av en sjuksköterska som guidar dig igenom proceduren på ett sätt som minskar ditt obehag. Hos tandläkaren är det samma sak. Ofta så blandas spruträddhet ihop med tandläkarskräck. Men det kan ju vara två olika saker.

Din tandläkare kan ge bedövning

Kom ihåg att din tandläkare kan ge dig bedövning innan sticket med sprutan som ska lokalbedöva dig inför en behandling. Det här gör inte ont och är ju bara en form av kräm som du knappast kan vara rädd för.

Därefter behöver du inte titta på sprutan som tandläkaren använder sig av för att bedöva dig inför behandlingen. Detta kan vara en metod som fungerar för dig som tycker att just sticket och att titta på sprutan som används är det värsta.

Kan du klara dig utan sprutor?

Kan du leva utan elskoter, bil och cykel? Ja, det kan du kanske. Om du har torra ögon och har fått veta av en läkare att du måste genomföra operationen av ögonen för att bli frisk så kanske du kan hoppa över sprutan. Då får du eventuellt ta smärtan eller obehaget när du opereras.

Eller så hoppar du över sprutan och behandlingen och accepterar din blindhet. Du föredrar då ögonskadan hellre än att ta obehaget av sprutan. Fundera lite på vad du har att vinna på sprutan och vad du har att förlora på att inte ta den. Därefter kan du fatta ett klokt beslut!