Enkla lösningar för störande problem

spara på elräkningen

Hur kan jag få en lägre elräkning?

Efter flera månader av sjunkande priser så gick det uppåt igen under början av 2024. Kanske upplevde du då att det blev riktigt jobbigt med elräkningar som inte alls passade in i din budget. Även om priserna kommer att sjunka igen så är det inte så dumt att ha svaret på frågan om hur du kan få en lägre elräkning.

Vi ska ta en titt på några möjliga lösningar som du kan implementera. Det finns faktiskt möjligheter som inte bara innebär besparingar utan även intäkter. Solceller är ett exempel på hur du som husägare kan göra en stor insats för att sänka ditt privata elpris och dessutom sälja el för en extra intäkt.

Installera solceller för billigare energi

Solcellsenergi är numera högst möjligt för många. Ta en titt på pris på solceller för din fastighet för att se om du har råd med investeringen. När du räknar på kostnaden får du förstås också ta med besparingen du kommer att göra. Det går att spara på solenergi ganska snabbt och många svenska elbolag köper gärna överskottsenergi från solceller.

Faktum är att det finns studier som har visat att priserna på el rent allmänt kan sjunka om vi ökar produktionen av el i Sverige. Solceller är ett sätt att göra detta på. Du gör något som kan vara till gagn för fler än dig och din plånbok!

grön energi
Grön energi kan innebära stora besparingar på elräkningen

Lär dig mer om kostnader för el över dygnet

Numera är det möjligt att skaffa en elavtal där du kan betala timpris. När du vet om vilka tidpunkter på dygnet som har lägre priser så kan du anpassa ditt elförbruk därefter. Du kan se till att köra tyngre hushållsmaskiner på kvällstid.

Moderna tvättmaskiner kommer ju med timer så att du enkelt kan låta tvätten pågå under natten. Det finns till och med tystare cykler som säkrar att nattsömnen inte störs av detta. Ta en titt på ditt nuvarande elavtal och se om detta är en möjlighet för dig. Om inte så kanske det är dags att byta elleverantör för att få bättre priser för energin.

Installera sensorer och timers

Du kan förstås också själv påverka ditt elförbruk med moderna lösningar som sensorer och timers. Det finns ingen anledning till att låta lampor, värme och andra installationer i ditt hem jobba på när detta inte behövs.

Med sensorer så går det att programmera apparater så att de stängs av då det inte finns något behov av dem. Värmekällor kan stängas av så snart som man når en viss temperatur i rummet och lampor kan tändas och släckas i enlighet med personers närvaro i rummet.

Smarta termostater kan anpassa uppvärmningen och kylningen av ditt hem baserat på dina vanor och väderförhållanden. Dessa termostater kan automatiskt sänka temperaturen när ingen är hemma eller på natten vilket sparar energi.

termostat

Byt till energieffektiva apparater

Använd energieffektiva apparater som är märkta med Energy Star eller motsvarande vilket kan minska energiförbrukningen betydligt. Gamla apparater, speciellt kylskåp, frysar och tvättmaskiner, drar ofta mycket mer ström än nyare, mer energisnåla modeller.

När du ska köpa nya vitvaror bör detta vara med i ditt beslut. Det kan vara väl värt att betala lite mer för en apparat som blir billigare i drift. Dessutom är det ju inte så dumt att välja maskiner och apparater som kan ingå i ett system för det smarta hemmet och samarbeta med sensorer och timers.

Använd LED-belysning

Byt ut traditionella glödlampor mot LED-lampor. LED-lampor förbrukar upp till 90% mindre energi och håller upp till 25 gånger längre än traditionella glödlampor. På så vis kan vi säga att de är miljövänliga även om de innehåller ämnen som bly. Det är dock viktigt att du sorterar förbrukade LED-lampor på rätt sätt när de väl ska kastas.

Satsa på traditionella färdmedel som vanlig cykel

Det finns ett stort intresse för allt från elbil till elskoter för barn. Men faktum är att dessa drar en massa energi. Kanske kan det vara läge att återgå till vanliga cyklar som ger mer motion och dessutom kostar mindre. Istället för att köpa en motionscykel på el kan du köpa en vanlig cykel med tre växlar och ge dig ut i naturen.

Förbättra hemmets isolering

Genom att isolera ditt hem bättre kan du minska kostnaderna för uppvärmning och kylning. Kontrollera att fönster, dörrar och vindar är väl isolerade för att förhindra energiförluster. Om du inte kan byta ut fönster och dörrar så kanske du kan lägga till lister som tätar till för blåshål som för ut den dyrbara värmen eller kylan.

Använd rörelsesensorer då det är möjligt

Rörelsesensorer för belysning kan hjälpa till att minska energiförbrukningen genom att endast ha ljus när det verkligen behövs. Detta är särskilt användbart i sällan använda utrymmen som förråd och tvättstugor.

Regelbundet underhåll av uppvärmningssystem och vitvaror

Se till att ditt värmesystem och andra stora apparater regelbundet underhålls. Ett värmesystem som inte fungerar effektivt kan dra mycket mer energi än nödvändigt. Kanske kan du klara underhållet på egen hand. Lär dig mer om vad som ska göras och hur och se sedan till att detta underhåll planeras i med jämna mellanrum.

Dra nytta av naturlig uppvärmning och kylning

Under dagtid kan du använda solens värme genom att öppna gardiner på soliga dagar för att värma ditt hem naturligt. På kvällen så stänger du till gardiner och persienner för att behålla värmen. På sommaren kan du jobba med skugga eller reflekterande fönsterfilmer för att hålla huset svalare.

Här gör du tvärtom så att du låter persienner vara neddragna under dagen för att sedan öppna upp fönster och släppa in den naturliga kylan som förhoppningsvis kommer på kvällen.

Släpp in solen för mer värme

Avfrosta gamla frysar och kylskåp regelbundet

En tjock isbildning kan öka energiförbrukningen avsevärt. Genom att regelbundet avfrosta dina apparater säkerställer du att de fungerar så effektivt som möjligt.

Följ dessa tips för att spara på elräkningen och du kan se snabba resultat. Med pengarna du får över kan du äntligen få råd med handpenningen till ditt nya hem där det redan finns solceller och annat som innebär att kostnaden för energin är mycket lägre!

Referenser

En uppsats om energi och ekonomi med hänsyn till klimatet.
Lista med experter som kan uttala sig om energi och ekonomi