Enkla lösningar för störande problem

barn bråkar

Hur får jag lugn och ro med bråkiga barn?

Barn kan leka på ett sätt som får föräldrar att bli riktigt irriterade. Ibland handlar det förstås om regelrätt bråk varpå det kan krävas lite mer än en tillsägning för att det ska bli lugn och ro igen. Men det går ju att förebygga och minska på risken för att lugn och ro störs av skräniga ungar som bråkar. Och inte bara med skärmar.

Här är några smarta tips för dig som känner att dina barn ofta stör på grund av att de inte har något vettigt att göra hemma. Med lite planering och eftertanke kan du minska på grälen och påhitten som inte alls är önskvärda.

Lär ungarna att spela skitgubbe

Ett utmärkt sätt att både underhålla och lugna ner barnen är att introducera dem för kortspel såsom Skitgubbe. Detta enkla men engagerande spel kan fånga barnens uppmärksamhet och fokusera deras energi på en lugn aktivitet.

Skitgubbe stärker även matematiska färdigheter, strategiskt tänkande och förmågan att följa regler. Du kan lätt visa ungarna en video eller låta dem läsa instruktioner för skitgubbe regler online. Eller så sätter du dig ner och spelar några omgångar tillsammans. Det är inte så dumt och kan vara något som gör att även du blir lite lugnare och mindre bråkig.

Att lära sig spelet är enkelt:

Syftet med spelet är att bli av med alla sina kort.

Regler kan variera något, men grunden är att spelarna turas om att lägga ut kort i stigande ordning. Special-kort som byter riktning eller hoppar över spelare tillägger spänning och oväntade vändningar.

Skitgubbe erbjuder inte bara en paus från skärmarna men ger också barnen en känsla av prestation när de lyckas utmanövrera sina motståndare.

vem får dockan
Spela kortspel istället för att bråka om dockan!

Uppmuntra utomhuslek med krocket

När energinivån är hög och hemmet känns för litet är det dags att skicka ut barnen för att spela krocket utomhus. Du kan köpa ett krocketspel online och få det hemskickat så att du har detta redo för nästa utmaning med uttråkade barn hemma.

Det här är ett klassiskt trädgårdsspel som kan anpassas till olika åldrar och skicklighetsnivåer. Det är perfekt för att få utlopp för överflödig energi samtidigt som det främjar fysisk hälsa och teamwork. Se också till att ungarna tar av sig skorna då de spelar på gräs eller grus.

Utan skor så får barnen så kallad grounding vilket också kan verka lugnande. Det är vetenskapligt bevisat att vi påverkas positivt och blir lugnare av att röra marken med bara fötter så passa på när det är möjligt.

Dessutom innebär krocketspelandet löpning, kastning, fångande och puttar vilket hjälper barnen att utveckla deras motorik och koordination. Att spela tillsammans utomhus ger också barnen en dos av frisk luft och solsken vilket är avgörande för deras välbefinnande.

För att göra krocket ännu mer tillgängligt kan du:

  • Anpassa reglerna för yngre spelare eller mindre grupper
  • Använd mjuka bollar för att öka säkerheten
  • Uppmuntra rättvist spel för att lära barnen vikten av sportmanship
bråk om banan
Ta med bananer så att det räcker till alla!

Ta till skärmarna när du måste

Vi bör förstås påpeka att det ibland är bäst att ta till skärmar. Om du kan få en lugn timme tack vare en bra film så kan det ju rädda livet på dig. När du upplever tryck i ögat av stressen så ska du inte ha dåligt samvete för skärmtiden. Du blir lugnare och sedan kan ni ju gå ut tillsammans och spela Fia på gräset där ni alla blir lugna och fina igen.

Skapa en balanserad hemmamiljö

Att hitta strategier för lugn och ro med bråkiga barn kan kännas omöjligt men genom att införa roliga och engagerande aktiviteter som skitgubbe och utomhuslek kan man skapa en balanserad hemmiljö.

Dessa aktiviteter erbjuder inte bara nödvändig paus från vardagens stress men bidrar också till barnens utveckling på ett lekfullt sätt. Genom att omfamna dessa stunder tillsammans bygger vi grundstenar för varaktiga familjeband och skapar minnen som varar livet ut.

Kom ihåg att anledningen till att du vill explodera när de bråkar och för liv kan vara att du helt enkelt behöver varva ner. Om du vore lugn och på bästa humör hade oljudet inte alls upplevts som så störande. Därmed är det verkligen inte så dumt att du ponerar vad du kan göra för dig själv när barnen bråkar så att du kan ha lugn och ro oavsett om de slutar med tjafset eller inte!